AWOKADO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE

Awokado z wędzonym łososiem i mascarpone:


Składniki:
2 dojrzałe avocado
40 g łososia wędzonego
sok z połowy cytryny
150 g serka mascarpone
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz
pistacje, szczypiorek

Awokado przecinam wzdłuż na pół, wyjmuję miąższ łyżeczką, kroję go na kwadraciki, skrapiam częścią soku z cytryny. Łupinki awokado oczyścić i włożyć do zamrażalnika. Mieszam mascarpone z musztardą, posiekanym i roztartym czosnkiem i resztą soku z cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane awokado, łososia, delikatnie mieszam. Sałatką napełniam wydrążone połówki. Podaję schłodzone, z grzankami z chleba żytniego, posypane pistacjami (ja posypałam orzechami włoskimi) i szczypiorkiem.

Smacznego!!!

 

 

Be first to comment