Chłodnik litewski

…długo wyczekiwane lato, więc proszę tylko nie narzekajcie na upały!!! W taki dzień jak dzisiaj najlepszym pomysłem na obiad jest CHŁODNIK LITEWSKI

składniki :
– pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami,
– 4 ogórki zielone,
– posiekany koperek i szczypiorek (ja dodaje pęczek koperku i połowę szczypiorku),
– 2 jajka ugotowane na twardo,
– pęczek rzodkiewek,
– 300-500 g jogurtu naturalnego,
– 250g kefiru,
– sól, pieprz, cukier

Botwinkę wyplukać i posiekać, umyte i delikatnie obrane buraczki zalewamy wodą ok. 0,5 litra i dusimy przez ok.. 10 minut (do wywaru można dorzucić kostkę warzywną). Buraczki wyciągamy i wszystko razem z wywarem należy schłodzić. Następnie ogórki, rzodkiewki i zimne buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach; dodajemy je do wywaru z jogurtem i kefirem i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wstawiamy do lodówki na 2 godz. Przed podaniem dorzucamy pokrojone jajka.
Do chłodnika można również dodać kawałki upieczonej cielęciny, piersi z kury, indyka, pokrojona w długie paseczki szynkę czy obrane szyjki rakowe.

Smacznego

Be first to comment