Galaretka z owocami

Galaretka z owocami UWAGA!!! DOZWOLONA OD LAT 18;)

50 g białego cukru
200 ml ulubionego soku owocowego
3 łyżeczki żelatyny
100 ml przecieru owocowego
200 g owoców: malin, porzeczek, truskawek, jagód i jeżyn)
100 ml wina musującego

Cukier wsyp do soku owocowego i zagotuj. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sok minimalnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, przecier owocowy i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wino musujące i odstawiamy do wystudzenia.
Umyte, osuszone i oczyszczone owoce mieszamy i rozkładamy na blasze (24×24) wyłożonej folia spożywczą. Następnie zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Jeśli chcecie uzyskać efekt sorbetu, wstawcie deser na 2 godziny do zamrażalnika.

(p.s. dodając więcej wina musującego pamiętaj by na każde 100 ml dodać ok łyżeczki żelatyny)

przepis: gotujmy.pl
fot.: www.iglotex.pl

Be first to comment