omułki w białym winie

Jeśli lubicie owoce morza to serdecznie polecamy Wam nasz przepis. Danie z delikatną słodką nutką podsmażone na białym winie.

Czas przygotowania około 30 min.

Składniki:

– omułki bez skorupek

– 1 duży pomidor bez skórki

– 10 czarnych oliwek

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 cebuli

– 200 ml białego wina.

– 1/2 pęczka pietruszki

– 5 łyżek oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania.

Omułki wsypać na patelnię, dodać 5 łyżek z oliwy i wstawić na mały ognień.

Pokroić w kostkę: 1 duży pomidora, 1/2 cebuli.

Drobno posiekać 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki oraz przepołowić oliwki.

Wszystko wsypać na patelnię. Nakryć przykrywką i około 15 min smażyć.

Po tym okresie dolać około 200 ml białego wina i zostawić jeszcze na 10-15min na patelni.

Be first to comment