Rozgrzewająca zupa – krem Krzysia z czerwonej soczewicy

Zapewne co niektórym przymroziło już dzisiaj 4-litery 😉 , a ponieważ ten „minusik” utrzyma się jeszcze przez kilka dni, polecam Wam dzisiaj zupę – krem z czerwonej soczewicy wg przepisu mojego serdecznego znajomego.

 

Składniki:

350-400 g czerwonej soczewicy

3 duże cebule

2-3 czerwone papryki

1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)

pół słoika pasty curry (red curry)

3 kostki warzywne

3-4 ząbki czosnku

sok z połowy limonki – opcjonalnie

prażone pestki dyni/słonecznika do posypania zupy

 

Opłukaną uprzednio soczewicę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy 2 l wody i gotujemy w kostkach warzywnych około 30 minut. W tym samym czasie na patelni grillujemy/smażymy pokrojone w kostki, lekko osolone papryki i cebule. Gdy soczewica będzie gotowa dodajemy warzywa z patelni, pomidory z puszki i zagotowujemy. Następnie dorzucamy połowę słoika red curry, ząbki czosnku (przetarte na prasce) i sok z limonki. Dokładnie mieszamy i trzymamy na małym ogniu 5-10 minut. Gdy zupa ostygnie miksujemy całość blenderem. Zupę możemy podąć z prażonymi pestkami dyni / słonecznika lub z żytnim tostem.

Smacznego!!!

 

p.s. Joanna, Krzysztof wielkie dzięki, za co czwartkowe, po yogowe doznania moich kubków smakowych 😉

 

 

Be first to comment