WARIACJI NA TEMAT IMBIRU CIĄG DALSZY

Rozgrzewająca herbata imbirowa z cynamonem i goździkami

Składniki:

 

3-4 plasterki świeżego imbiru
3-4 szt. goździków
ok. 0,5 cm kory cynamonu
opcjonalnie czarna lub zielona herbata
miód
cytryna, limonka albo owoc pigwy

Kroimy jak najdrobniej imbir, wrzucamy do kubka razem z goździkami, cynamonem (rozdrabniamy na małe kawałeczki w moździerzu) i czarną lub zielona herbatą. Zalewamy wrzątkiem i parzymy minimum 4 minuty (najlepiej 8-10 minut). Jeśli dodajemy owoc pigwy, to zaparzamy go razem z w/w składnikami. Jeśli zamierzamy dodać cytrynę czy limonkę, to dodajemy sok lub plaster tuż przed wypiciem. Dosładzamy miodem do smaku. Zaparzcie herbatę w dużym kubku ok. 300 ml.
Jeśli dodacie więcej imbiru, to uzyskacie bardziej ostry smak. Ilość poszczególnych składników może się różnić, w zależności od upodobań i gustów smakowych – wolno eksperymentować

 

Sok ze świeżego imbiru stosujemy w chorobie lokomocyjnej, czkawce, wymiotach oraz w przypadku zatruć pokarmowych. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy. Dawkowanie: 1-2 łyżki soku popijamy ciepłą wodą. Sok z imbiru może również dodawać do zup przed końcem ich gotowania.

 

Przy przeziębieniu (gorączce, dreszczach oraz awersji do zimna) możemy zastosować napój imbirowy wywołujący poty: 30 g świeżego imbiru gotujemy w ok. 2 szklankach wody przez ok. 10 minut, następnie dodajemy łyżeczkę brązowego cukru i pijemy.

Doskonale sprawdzi się także kąpiel stóp (przy oznakach przemarznięcia, problemach z zasypianiem czy zimnych stopach): do miski z gorącą wodą dodajemy 2 łyżki sproszkowanego imbiru, mieszamy, moczymy stopy do wysokości powyżej kostek, wycieramy, wskakujemy w ciepłe skarpety i do łóżka!!!

 

Imbir na kaszel. 30-50g świeżego imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy sok, dodajemy do niego miód lub cukier trzcinowy (1-1, 5 łyżki), 1, 5-2 szklanki gorącej wody. Dawkowanie: 3 razy dziennie jedną filiżankę.

 

Herbata pomarańczowa z imbirem

Składniki:

torebka pomarańczowej herbaty

plaster pomarańczy

2 kawałki świeżego imbiru

opcjonalnie kilka goździków, szczypta cynamonu, cukier trzcinowy

Herbatę zaparzamy z imbirem, dodajemy pomarańczę i przyprawy, ewentualnie cukier.

 

Gorących, jesienno-zimowych wieczorów 🙂

Be first to comment